Thursday, August 24, 2006

KENTUT

Ini bukan lawak. Ini kenyataan!

S: Dari mana datangnya gas kentut?

J: Gas ini datangnya dari beberapa punca: udara yang dihirup, udara yang meresap ke perut daridarah, gas yang terhasil dari reaksi kimia dalamperut dan gas yang dihasilkan oleh bakteria yangtinggal dalam perut.

S: Apakah yang membuatkan kentut busuk?

J: Bau kentut yang terdiri dari sejumlah campurangas hidrogen sulfida dan mercaptan. Lebih banyakpengambilan diet yang terdiri daripada sulfur, lebihbanyak sulfida dan mercaptans akan dihasilkanoleh bakteria dalam perut dan lebih busuk baukentut. Contoh: telur rebus. Kekacang akanmenghasilkan kentut kurang busuk tetapi dalamjumlah yang besar.

S: Kenapa kentut menghasilkan bunyi?

J: Bunyi terhasil disebabkan getaran di pembukaandubur. Kekuatan bunyi bergantung kepadakelajuan pelepasan gas dan keketatan otot didubur. Bunyi kentut bukan terjadi disebabkanpenggeleparan (flapping) pepipi punggung. Iniadalah suatu kesilapan.

S: Kenapa kentut yang busuk selalunya lebihpanas dan senyap daripada kentut biasa?

J: Kebanyakkan kentut ialah dari hirupan udarayang terdiri dari nitrogen dan karbon dioksida. Oksigenpula diserap sebelum mencapai pembukaan dubur.Gas ini tidak berbau walaupun melalui bahagianyang kotor didalam perjalanannya ke pembukaandubur. Ianya keluar dalam bentuk seperti bebola(bubbles) yang besar dalam suhu tubuh.Seseorang boleh mencapai bunyi yang baik(pitching tak lari) dengan cara ini. Suatu lagi ialahkentut yang dihasilkan oleh tindakan bakteria.Pembiakan dan proses penghadaman olehbakteria menghasilkan haba dan pelbagai jenisgas tak enak. Bebola gas yang dihasilkan lebihkecil, panas dan mempunyai kandungan hasilproses tadi yang busuk yang lebih tinggi. Inilahyang dinamakan kentut yang nakal, panas, Silent-But-Deadly, jumlah yang terlalu kecil untukmenghasilkan bunyi tetapi mempunyai bau yanghebat.

S: Berapa kali seseorang itu kentut sehari?

J: Secara puratanya, seseorang bolehmenghasilkan setengah liter gas kentut sehari yang dibahagikankepada lebih kurang empat belas kentut sehari.Walaupun agak sukar untuk menyukat isipadukentut yang dihasilkan, mengira bilangan kentutdalam sehari adalah lebih mudah.

S: Berapa lama tempoh yang diambil untuk kentutkita dihidu oleh orang lain?

J: Kentut tersebar bergantung kepada faktoratmosfera seperti kelembapan, suhu, kelajuanangin dan arahnya, berat molekul kentut itu danjarak antara pengeluar dan penerima. Jika tidakdikesan dalam tempoh beberapa saat, ianya akanhilang ke persekitaran. Namun ianya terkecualijika perlepasan dilakukan dalam ruang yang kecildan tertutup seperti di dalam lif, kereta atau bilikyang kecil. Tempat-tempat ini menghalangpenyerapan ke persekitaran dan akan kekalberbau untuk tempoh yang agak lama sehinggadiserap oleh dinding-dinding. Kenapa ada selamasa 13-20 saat antara pelepasan danpengesanan bau oleh hidung? Sebenarnya kentutberbau semenjak ianya keluar lagi, tetapimengambil masa beberapa ketika untuk dihiduoleh pengentut itu sendiri. Jika kentut bolehbergerak dengan kelajuan bunyi, maka kita bolehbau pada masa yang sama kita kentut.

S: Adakah benar sesetengah orang tak pernahkentut?

J: Tidak benar selagi mereka hidup. Manusia jugakentut sejurus selepas mati



0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home